ผลของการอบแห้งด้วยลมร้อนต่อการเปลี่ยนแปลงสีและปริมาณสารไมทราไจนีน ของใบกระท่อม | Effect of Hot Air Drying on Color Changes and Mitragynine Content of Kratom Leaves

Main Article Content

จันทิมา ชั่งสิริพร
พฤกระยา พงศ์ยี่หล้า
นิรณา ชัยฤกษ์

Abstract

            Kratom is an herbal leaf from a tree of the Rubiaceae family. The main component of the leaves is mitragynine, which is an alkaloid exhibiting both stimulant and opioid-like effects. The aim of this study was to investigate the effect of hot air drying at 40, 50, 60 and 70oC on color changes and mitragynine content. The results showed that hot air drying at 40-70oC significantly affected the color of kratom leaves. L* decreased with increasing drying temperature. a*, b* and browning index (BI) also increased with increasing drying temperature. Air drying resulted in a significant decrease in the mitragynine content (p < 0.05). In this research kratom leaves of red vine, green vine and serrate apex varieties dried by hot air at 40oC had the highest mitragynine contents at 7.188.23 and 7.21 mg/g, respectively


บทคัดย่อ


            กระท่อม เป็นพรรณไม้ยืนต้นในวงศ์ Rubiaceae สารสำคัญที่พบในใบกระท่อม คือ ไมทราไจนีน (Mitragynine) ซึ่งเป็นสารอัลคาลอยด์ชนิดหนึ่งมีทั้งฤทธิ์กระตุ้นและฤทธิ์คล้ายโอปิออยด์ การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของการอบแห้งลมร้อนที่อุณหภูมิ 40, 50, 60 และ 70ºC ต่อการเปลี่ยนแปลงของค่าสีและปริมาณสารไมทราไจนีน พบว่า การอบแห้งด้วยด้วยลมร้อนที่อุณหภูมิ 40-70oC ส่งผลต่อสีของใบกระท่อมอย่างมีนัยสำคัญ ในค่าสี L* จะมีค่าลดลงตามอุณหภูมิการอบแห้งที่สูงขึ้น ส่วนค่าสี a*, b* และดัชนีการเปลี่ยนสีน้ำตาล (BI) จะเพิ่มขึ้นตามอุณหภูมิการอบแห้งที่สูงขึ้น การอบแห้งด้วยลมร้อนทำให้ปริมาณสารไมทราไจนีนลดลงอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p < 0.05) งานวิจัยนี้พบว่าการอบแห้งใบกระท่อมพันธุ์ก้านแดง ก้านเขียว และหางกั๊ง ด้วยลมร้อนที่อุณหภูมิ 40oC มีปริมาณไมทราไจนีนสูงสุด เท่ากับ 7.18, 8.23 และ 7.21 mg/g ตามลำดับ

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
สาขาวิศวกรรมศาสตร์ (Engineering )

References

เนาวนิตย์ โพธิ์ศรี, พิมลพรรณ คงบุตร, เกียรติศักดิ์ อุตตมะติง, และฤทธิ อัศวราชันย์. (2556). อิทธิพลของอุณภูมิต่อการเปลี่ยนแปลงอัตราส่วนความชื้นและสีของใบสะระแหน่การอบแห้งด้วยลมร้อน. วารสารวิชาการ มทร. สุวรรณภูมิ, 1(2), 103-114.

พรพิษณุ ธรรมปัทม์, วีระยุทธ แสนมหาชัย, สุพรรษา บ่อใหญ่, กมล พลคำ. (2564). ผลของการอบแห้งด้วยรังสีอินฟราเรดไกลและลมร้อนต่อคุณสมบัติทางกายภาพ เคมี และฤทธิ์การต้านอนุมูลอิสระของขมิ้นชัน. วารสารเกษตรพระวรุณ, 18(2), 8-15.

มูรณีย์ มะแซ, จุไรทิพย์ หวังสินทวีกุล, ดาร์เนีย เจ๊ะหะ. (2564). ผลของน้ำต้มใบกระท่อมที่มีสารไมตราจัยนินขนาดสูงเป็นเวลานานต่อการทดสอบกิจกรรม การเคลื่อนไหวในหนูถีบจักร. การประชุมหาดใหญ่วิชาการระดับชาติและนานาชาติครั้งที่ 12, 1672-1682.

สุจิตรา ทองประดิษฐ์โชติ. (2549). ฤทธิ์ทางเภสัชวิทยาของ Mitragynine สารสำคัญในใบกระท่อม. จุลสารข้อมูลสมุนไพร, 24(1), 6-16.

อาภัสสร ศิริจริยวัตร, สุธิชา พืชสิงห์, ชาติสยาม ผลวิลัย. (2558). ผลของอุณหภูมิในการทำแห้งต่อคุณภาพของสาหร่ายเทา. วารสารวิทยาศาสตร์ มข., 43(3), 459-468.

อำนวย ธัญรัตน์ศรีสกุล. (2565). พืชกระท่อมกับการดูแลสุขภาพของคนไทย. วารสารวิจัยและนวัตกรรมทางสุขภาพ, 5(1), 1-9.

Adewole, O. A., Akintunde, A. O., Adewole, S. A., Adaramola, F. B., Daramola, A. S., Adetayo, M. O. (2022). Effect of Drying Temperature on the Phytochemical and Proximate composition of Acalypha wilkesiana Leaves. Nigerian Research Journal of Chemical Sciences, 10, 71-83.

AOAC. (2011). Official methods of analysis of association of official analytical

chemists (18th ed.). Gaitherburg: AOAC International.

Araujo, A. C., S. M. Oliveira, I. N. Ramos, T. R. S. Brandao, C. L. M. Silva. (2016). Influence of pretreatments on quality parameters and nutritional compounds of dried galega kale (Brassica oleracea L. Var.acephala). Food and Bioprocess Technology, 9, 872-881.doi: 10.1007/s11947-016-1678-1.

Niamnuy, C., Charoenchaitrakool, M., Mayachiew, P., Devahastin, S., (2013). Bioactive compounds and bioactivities of Centella asiatica (L.) Urban prepared by different drying methods and conditions.

Drying Technology, 31(16), 2007-2015. doi: 10.1080/07373937.2013.839563.

Ortiz, J., Lemus-Mondaca, R., Vega- Galvez, Ah- Hen K., Puente- Diaz L., Zura-Bravo L., Aubourg, S. (2013). Influence of air- drying temperature on drying kinetics, colour, firmness and biochemical characteristics of Atlantic salmon (Salmo salar L. ) fillets. Food Chemistry, 139, 162 – 169. Doi: 10.1016/j.foodchem.2013.01.037.

Vega-Galvez, A., Ah-Hen, K., Chacana, M., Vergara, J., Martinez-Monzo, J., Garcia-Segovia,P., Lemus-Mondaca, R., Scala KD. (2012). Effect of temperature and air velocity on drying kinetics, antioxidant capacity, total phenolic content, colour, texture and microstructure of apple (var. Granny Smith) slices. Food Chemistry, 132(1), 51-59.

doi: 10.1016/j.foodchem.2011.10.029.

Wungsintaweekul , J., Choo-Malee, J., Charoonratana, T., Keawpradub, N. (2012). Methyl jasmonate and yeast extract stimulate mitragynine production in Mitragyna speciose. Biotechnology Letters, 34, 1945–1950.

doi: 10.1007/s10529-012-0968-6.

Singh, A. K., Goyal, R. K., Pandey, R. K. (2016). Quality aspects of fruits and vegetables dried by different drying techniques: A comprehensive review. Journal of Food Science and Technology, 53(2), 406-418.

Singh, A. K., Goyal, R. K., Tiwari, G. (2013). Drying kinetics of high moisture okra (Abelmoschus esculentus) slices in a convective hot air dryer. Journal of Food Science and Technology, 50(6), 1222-1228.

Xiao, G., Wang, S., Xie, S. (2015). Changes in color and antioxidant properties of red pepper (Capsicum annuum L.) after drying with hot air and microwave-assisted hot air. Food Science and Technology Research, 21(3), 465-471.

Öztürk, B., Kıvrak, N. (2011). Effect of drying temperature on color and antioxidant properties of freeze dried pomegranate peel extract. Food and Bioproducts Processing, 89(4), 466-471.