CONJOINT ANALYSIS AND CONSUMERS’ PURCHASE INTENTIONS FOR ORGANIC RICE CRACKERS (KHAOTAN)

Authors

  • Tanakit Boonchane Faculty of Liberal Arts and Management Science, Kasetsart University
  • Premruedee Jitkuekul Faculty of Liberal Arts and Management Science, Kasetsart University

Keywords:

conjoint analysis, product attributes, rice crackers, purchase intentions

Abstract

The research is titled "Conjoint Analysis and Consumers' Purchase Intentions for Organic Rice Crackers (Khaotan)". The purposes of this study were: 1) to investigate the Khao-tan's attribute of the community enterprise of Ban Bawa rice fields on consumers' satisfaction, and 2) to investigate how different customer education levels affect customers' purchasing intentions when purchasing Khao-tan from the Ban Bawa rice fields community enterprise. The instrument used was a self-administered questionnaire, and the 449 Khao-tan customers who ate or bought them. The data were analyzed using frequency, percentage, mean, and standard deviation. Furthermore, conjoint analysis and one-way ANOVA have been applied to examine and analyzed using inferential statistics. Based on the findings of this investigation, it was concluded that the covered plastic jar, the attractive logo (feature B), the dried shredded pork favor, the size of Khao-tan (3 centimeters), and the standard sweet were the products with which customers were most satisfied. The mean purchase intention of higher education and master's degree students was 3.82, the lowest, and the mean of diploma students was 4.12.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ทิดหมู มักม่วน. (2565). วิญญาณที่ 5 ของชาวอีสาน. สืบค้นเมื่อ 2 กันยายน 2565, จากhttps://www.isangate.com/ new/winyan-5-isan.html

ประชาชาติธุรกิจ. (2565). 11 เดือนส่งออกข้าว 6.1 ล้านตัน พาณิชย์จัด Thailand Rice Convention 2023. สืบค้นเมื่อ 14 พฤศจิกายน 2565, จาก https://www.prachachat.net/economy/news-1117808

ลีลาวดี หนูช้างเผือก และญาตาวี เหมราช. (2562). ข้าวแต๋นสมุนไพรจากน้ำฝางและหญ้าหวาน. สืบค้นเมื่อ 2 พฤศจิกายน 2565, จาก https://www.nstda.or.th/sims/login/index.php?class=AbstractProposal View&id=5283

วัฒน์ พลอยศรี, ไกรพ เจริญโสภา และศุภวรรณ พันเกาะเลิ่ง. (2561). การพัฒนาแบบบรรจุภัณฑ์สินค้า OTOP ของกลุ่มแม่บ้านเกษตรกรมหาสวัสดิ์จังหวัดนครปฐม. สืบค้นเมื่อ 12 มกราคม 2566, จาก http://203.209.82.20/handle/ 123456789/1246

สำนักงานเกษตรและสหกรณ์ จังหวัดสุรินทร์. (2563). ข้าว ประโยชน์ของข้าวไทย ข้าวหอมมะลิ ข้าวกล้อง ข้าวกล้องงอก.สืบค้นเมื่อ 10 พฤศจิกายน 2565, จาก https://www.opsmoac.go.th/surin-local_wisdom-preview-422891791846

สิริรัญญา อุบาลี, วิศิษฐ์ ลิ้มสมบุญชัย, และอภิชาต ดะลุณเพธย์. (2561). ความพึงพอใจและความเต็มใจจ่ายของผู้บริโภคต่อคุณลักษณะของนมพร้อมดื่มอินทรีย์ในเขตกรุงเทพมหานคร. วารสารมหาวิทยาลัยราชภัฏร้อยเอ็ด, 12, 43-49.

Ajzen, I. (1991). The theory of planned behavior. Organizational Behavior and Human Decision Processes, 50, 179-211.

Das, G. (2014). Linkages of retailer personality, perceived quality and purchase intention with retailer loyalty: A study of Indian non-food retailing. Journal of Retailing and Consumer Services, 21(3), 407-414.

Green, P. E., & Rao, V. R. (1971). Conjoint measurement-for quantifying judgmental data. Journal of Marketing research, 8(3), 355-363.

iLaw, (2564). ตรวจการบ้านศูนย์บริหารสถานการณ์แพร่ระบาดของโรคติดเชื้อไวรัสโคโรนา 2019. หนึ่งปีผ่านไปประเทศไทยยังอยู่กับการล็อกดาวน์. สืบค้นเมื่อ 12 กรกฎาคม 2564, จาก https://ilaw.or.th/node/5912

Jitkuekul, P., & Khamtanet, S. (2020). A Conjoint Analysis of Consumer Preferences for Chili Products: A Case Study on Chili Sauce, Management and Marketing Review, 5(4), 226-233.

Kittidecha, C. (2017). Application of Kansei Engineering and Preference mapping in Thai rice cracker (Khao Tan) using taste and smell senses. Engineering Journal of Siam University, 18(35), 1-12.

Krejcie, R. V., & Morgan, D. W. (1970). Determining sample size for research activities. Educational and Psychological Measurement, 30(3), 607-610.

Lancaster, K. J. (1971). Consumer demand: A new approach. Columbia University: New York.

Likert, R. (2017). The method of constructing an attitude scale: A sourcebook for behavioral scientists. Routledge.

Payim, T. (2017). Development of product and packaging label for Kao-Taen (rice cracker) of the agro-group of agricultural Mae Wong Nakhon

Sawan province. Art and Architecture Journal Naresuan University, 8(2), 38-46.

Phetduang, T. (2017). Marketing factors influencing attitudes and purchasing intension towards granola healthy grains in Bangkok (Master of

business administration thesis). Rajamangala University of Technology Thanyaburi.

Piriyakul, M. (2012). Conjoint Analysis. Ramkhamhaeng University Journal, 29(2), 252-272.

Schiffman, L. G. & Kanuk, L. L. (1994). Consumer behavior (5th ed). Prentice-Hall.

Worawattanatam, C., & Jitkuekul, P. (2022). A conjoint analysis of package rice’s attributes on consumer satisfaction and consumer behavior in purchasing bagged rice in Nakhon Panom. Journal of Liberal Arts and Management Science Kasetsart University, 9(1), 31-48.

Published

2023-12-30

Issue

Section

บทความวิจัย