FEASIBILITY STUDY OF INVESTMENT THAI SUSHI RESTAURANT BUSINESS

Authors

  • Neeracha Thaworn Faculty of Business and Industrial Service Administration, King Mongkut's University of Technology North Bangkok
  • Pakornkirt Wongpan Faculty of Business and Industrial Service Administration, King Mongkut's University of Technology North Bangkok
  • Supakorn Suphatarakul Faculty of Business and Industrial Service Administration, King Mongkut's University of Technology North Bangkok
  • Thichakorn Kasornbua Faculty of Business and Industrial Service Administration, King Mongkut's University of Technology North Bangkok

Keywords:

feasibility study, sushi Thai, investment

Abstract

This research aimed to study the feasibility of investing in a Thai Sushi Restaurant Business in the surrounding area of King Mongkut’s Institute of Technology North Bangkok, Prachinburi Campus.
The investment analysis included marketing, technical, management, and financial feasibility by mixed quantitative and qualitative research methodology. The initiation was quantitative research investigating data by a questionnaire. The population and sample were residents around the university, totaling 385 respondents. These data were analyzed and proposed in addition to qualitative analysis of observation and documentary research. As a result, for marketing, there were nine interesting items on the menu. The reasonable price for product quality was 5 Baht each. Opening hours were from Tuesday to Sunday, 8.30 hrs. to 18.30 hrs. Sales promotion involved royalty cards. Due to customers attaching significance to easy traveling, the select restaurant location was around the institute. For technical issues, the restaurant came up with a design of 2x2 square meters, particularly for a small-sized restaurant with bar stools for the waiting area. For management, two assigned employees were the owner and the cook to sell and prepare raw materials. The financial analysis showed an initial investment of 83,950 Baht and a payback period of 4.12 years. At five years, the net cash flow was 123,618 Baht. Net Present Value (NPV) was 60,374.29 Baht. Internal Rate of Return (IRR) was 17.57%. The analysis results indicate acceptance of the Thai sushi restaurant investment project. This study can be utilized as a guideline for creating a business model with potential and as a roadmap for developing the Thai sushi restaurant business in the future. 

Downloads

Download data is not yet available.

References

กรมสนับสนุนบริการสุขภาพ กระทรวงสาธารณสุข. (2566). รายงานข้อมูลตำบลเนินหอม. สืบค้นเมื่อ 20 สิงหาคม 2566, จาก https://shorturl.asia/OY7C2

กองบริการการศึกษา มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ. (2565). สถิตินักศึกษา การศึกษา 2565. สืบค้นเมื่อ 20 สิงหาคม 2566, จาก https://acdserv.kmutnb.ac.th/stat_r_65

ชนงกรณ์ กุณฑลบุตร. (2557). การศึกษาความเป็นไปได้ในการลงทุนธุรกิจ=Feasibility study. กรุงเทพฯ: โรงพิมพ์แห่งจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย.

ฐิตาภรณ์ เป้าน้อย และ ธนารักษ์ เหล่าสุทธิ. (2566). การศึกษาความเป็นไปได้ในการลงทุนธุรกิจร้านอาหารและเครื่องดื่มที่มีส่วนผสมของกัญชา. วารสารสังคมศาสตร์ปัญญาพัฒน์, 5(3), 229-244.

ณัฐพัชร์ อภิวัฒน์ไพศาล. (2565). การศึกษาความเป็นไปได้ในการลงทุน ประสิทธิภาพการบริหารต้นทุนและผลตอบแทนผลิตภัณฑ์พริกแกงในกิจการขนาดเล็ก. วารสารศิลปศาสตร์และวิทยาการจัดการ มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์, 9(2), 81-97.

ณัฐวัตร วังเคียน. (2566). แผนธุรกิจ: ร้านอาหารญี่ปุ่น ฮอนจิโร๊ะ ซูชิ. Procedia of Multidisciplinary Research, 1(7), 12.

ดลพร จันทนโชติวงศ์. (2566). การศึกษาความเป็นไปได้ในการลงทุนในธุรกิจร้านค้าบรรจุภัณฑ์ไปรษณีย์ในกรุงเทพมหานคร. Procedia of Multidisciplinary Research, 1(7), 45

ทิชากร เกษรบัว. (2565). การบริหารธุรกิจอุตสาหกรรมเบื้องต้น. กรุงเทพฯ: ศูนย์ผลิตตำราเรียน มหาวิทยาลัยเทคโนโลยี พระจอมเกล้าพระนครเหนือ.

ทินกร ศรีสุพพัตพงษ์ และ อุดมศักดิ์ ศีลประชาวงศ์. (2565). การศึกษาความเป็นไปได้ของการลงทุนร้านกาแฟย่านประชาชื่น จังหวัดนนทบุรี. พัฒนาการเศรษฐกิจปริทรรศน์, 16(2), 75-97.

ธนาคารออมสิน. (2566). อัตราดอกเบี้ยเงินกู้ขั้นต่ำ. สืบค้นเมื่อ 20 สิงหาคม 2566, จาก https://www.gsb.or.th/ service/loan-itr-1/

นงลักษณ์ จิ๋วจู, เกศณีย์ องการ, และ จรัณยา มะลิซ้อน. (2563). การประเมินความคุ้มค่าในการลงทุนเปิดร้านกาแฟ Molly’s café อำเภอแม่สอด จังหวัดตาก. วารสารพิกุล, 18(1), 205-218.

นะกะวี ด่านลาพล. (2561). ศิลปะการจัดจานและการออกแบบตกแต่งอาหารไทยฟิวชั่น. วารสารบัณฑิตศึกษา มหาวิทยาลัยราชภัฎสกลนคร, 15(71), 1-13.

เบ็ญจวรรณ รัตนวิจิตร. (2563). เจโทรเผยผลสำรอง “ธุรกิจร้านอาหารญี่ปุ่น” เปิดเพิ่มสวนกระแสโควิด. สืบค้นเมื่อ 16 สิงหาคม 2565, จาก https://forbesthailand.com/news/other.

พรรณุภา ธุวนิมตรกุล. (2563). การเงินธุรกิจ. กรุงเทพฯ: มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์.

พาณิภัค พระชัย และ ธีระ ฤทธิรอด. (2560). การศึกษาความเป็นไปได้ในการลงทุนเปิดร้านกาแฟ “บ้านกาแฟสด หลังมอ 24 ชม. ฝั่งยูพลาซ่า มหาวิทยาลัยขอนแก่น. วารสารวิจัย มหาวิทยาลัยขอนแก่น (ฉบับบัณฑิตศึกษา) สาขามนุษยศาสตร์และสังคมศาสตร์, 5(3), 94-106.

รวี ลงกานี. (2563). การประเมินความเป็นไปได้ด้านการเงินของโครงการ. กรุงเทพฯ: สำนักพิมพ์จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย.

สกุลรัตน์ สีดาว. (2564). การศึกษาความเป็นไปได้ในการลงทุนโครงการธุรกิจร้านอาหารญี่ปุ่นในเขตอำเภอเมือง จังหวัดอุบลราชธานี (การศึกษาค้นคว้าอิสระปริญญาบริหารธุรกิจมหาบัณฑิต). มหาวิทยาลัยอุบลราชธานี.

สิรินันท์ อินทร์แช่มชื่น. (2564). การศึกษาความเป็นไปได้ของธุรกิจซูซูมิ ซูชิ. การประชุมนำเสนอผลงานวิจัยบัณฑิตศึกษาระดับชาติ ครั้งที่ 16 (น. 1484-1495). บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยรังสิต.

อภิญญา วนเศรษฐ. (2558). เครื่องมือในการวิเคราะห์ความเป็นไปได้ของโครงการ. สืบค้นเมื่อ 20 สิงหาคม 2566, จาก https://www.stou.ac.th/stouonline/lom/data/sec/Lom14/04-01-01.html

อาณัติ ลีมัคเดช. (2561). การวิเคราะห์ความเป็นไปได้ทางการเงินของโครงการ. กรุงเทพฯ: เกรท ไอเดีย.

Live Japan Perfect Guide. (2559). ซูชิ, สืบค้นเมื่อ 20 พฤษภาคม 2566, จาก https://livejapan.com/th/article a0000370/

Rovinelli, R. J., & Hambleton, R. K. (1977). On the use of content specialists in the assessment of criterion referenced test item validity. Dutch Journal of Educational Research, 2(2), 49-60.

Published

2023-12-30

Issue

Section

บทความวิจัย