ศักยภาพของสาหร่ายเพื่อการเป็นพรีไบโอติกและการประยุกต์ใช้ The potential of algae as a prebiotic and application

Main Article Content

เนตรดาว พิมพ์ทอง
ศรายุทธ สายแสง
ชนิปรียา เปี่ยมงาม
วนิดา ปานอุทัย

Abstract

The global population is interested in healthy food consumption, nutritional trends, and sources of prebiotics. Algae are rich in nutritional composition, including carbohydrates, protein, and unsaturated fatty acids, and they have high biological properties. Polysaccharide from algae has prebiotic potential and can be applied to health food product corporations. There are antioxidants, anticancer, lower blood pressure, and biological activities. This review provides an overview of algae, including macro- and micro-algae, as well as nutrition, prebiotic, and food applications. The interaction of algae prebiotic and probiotic are combined, and their health benefits.

Keywords :
algae, prebiotic, polysaccharide, functionality

บทคัดย่อ
ประชากรโลกมีความสนใจในการบริโภคอาหารเพื่อสุขภาพ มีคุณค่าทางอาหาร และเป็นแหล่งของพรีไบโอติก สาหร่ายอุดมไปด้วยคุณค่าทางโภชนาการ ประกอบด้วย คาร์โบไฮเดรต โปรตีน และกรดไขมันไม่อิ่มตัวซึ่งมีฤทธิ์ทางชีวภาพสูง ซึ่งพอลิแซ็กคาไรด์จากสาหร่ายมีศักยภาพการเป็นพรีไบโอติก และสามารถประยุกต์ใช้สำหรับอาหารเพื่อสุขภาพ เนื่องจากมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ ต้านมะเร็ง ลดความดันโลหิต และคุณสมบัติเชิงสุขภาพหลากหลาย บทความนี้กล่าวถึงสาหร่ายทั้งสาหร่ายขนาดใหญ่และขนาดเล็ก คุณค่าทางอาหารของสาหร่าย ศักยภาพของสาหร่ายเพื่อเป็นสารพรีไบโอติกและการประยุกต์ใช้ในผลิตภัณฑ์อาหาร และการทำงานของพรีไบโอติกจากสาหร่ายร่วมกับโพรไบโอติกรวมทั้งผลต่อการส่งเสริมสุขภาพ

คำสำคัญ : สาหร่าย พรีไบโอติก พอลิแซ็กคาไรด์ สมบัติเชิงหน้าที่

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
บทความวิชาการ (Review Articles)

References

Terpou A, Papadaki A, Lappa IK, Kachrimanidou V, Bosnea LA, Kopsahelis N. Probiotics in food systems: Significance and emerging strategies towards improved viability and delivery of enhanced beneficial value. Nutr. 2019;11(7):1591.

Patel AK, Singhania RR, Awasthi MK, Varjani S, Bhatia SK, Tsai M-L, et al. Emerging prospects of macro- and microalgae as prebiotic. Microb Cell Fact. 2021;20(1):112.

Gotteland M, Riveros K, Gasaly N, Carcamo C, Magne F, Liabeuf G, et al. The pros and cons of using algal polysaccharides as prebiotics. Front Nutr. 2020;7.

Dawczynski C, Schubert R, Jahreis G. Amino acids, fatty acids, and dietary fibre in edible seaweed products. Food Chem. 2007;103(3):891-9.

Vassilev SV, Vassileva CG. Composition, properties and challenges of algae biomass for biofuel application: An overview. Fuel. 2016;181:1-33.

Babich O, Ivanova S, Michaud P, Budenkova E, Kashirskikh E, Anokhova V, et al. Fermentation of micro- and macroalgae as a way to produce value-added products. Biotechnol Rep. 2024;41:e00827.

YalÇIn D, Ilikkan Ö, BaĞDat E. Evaluation of prebiotic, probiotic, and synbiotic potentials of microalgae. Food Health. 2022;8(2):161-71.

Ilknur B, Birsen K, Hamideh M. Major Natural Vegetation in Coastal and Marine Wetlands: Edible Seaweeds. In: Manuel TO, Feyza C, Anabela F-S, editors. Plant Communities and Their Environment. Rijeka: IntechOpen; 2019. p. Ch. 9.

Lewmanomont K. Some Edible Algae of Thailand. Agr Nat Resour. 1978;12(2):119-33.

Andrade L, De Andrade CJ, Dias M, Nascimento C, Mendes M. Chlorella and spirulina microalgae as sources of functional foods, nutraceuticals, and food supplements; an overview. MOJ Food Process Technol. 2018;6:00144.

Rajapakse N, Kim S-K. Chapter 2 - Nutritional and Digestive Health Benefits of Seaweed. In: Kim S-K, editor. Advances in Food and Nutrition Research. 64: Academic Press; 2011. p. 17-28.

Thiviya P, Gamage A, Gama-Arachchige NS, Merah O, Madhujith T. Seaweeds as a source of functional proteins. Phycol. 2022;2(2):216-43.

Wang Y, Tibbetts SM, McGinn PJ. Microalgae as sources of high-quality protein for human food and protein supplements. Foods. 2021;10(12).

Duttaroy AK. Chapter 8 - Polysaccharide on diabetes, obesity, and other cardiovascular disease risk factors. In: Duttaroy AK, editor. Evidence-Based Nutrition and Clinical Evidence of Bioactive Foods in Human Health and Disease: Academic Press; 2021. p. 115-28.

Babich O, Sukhikh S, Larina V, Kalashnikova O, Kashirskikh E, Prosekov A, et al. Algae: study of edible and biologically active fractions, their properties and applications. Plants [Internet]. 2022; 11(6).

Rodrigues D, Freitas AC, Pereira L, Rocha-Santos TA, Vasconcelos MW, Roriz M, et al. Chemical composition of red, brown and green macroalgae from Buarcos bay in Central West Coast of Portugal. Food Chem. 2015;183:197-207.

Cindana Mo’o FR, Wilar G, Devkota HP, Wathoni N. Ulvan, a polysaccharide from macroalga Ulva sp.: a review of chemistry, biological activities and potential for food and biomedical applications. Appl Sci. 2020;10(16):5488.

Lopez-Santamarina A, Miranda JM, Mondragon ADC, Lamas A, Cardelle-Cobas A, Franco CM, et al. Potential use of marine seaweeds as prebiotics: a review. Mol. 2020;25(4).

Moreira JB, Vaz BdS, Cardias BB, Cruz CG, Almeida ACAd, Costa JAV, et al. Microalgae polysaccharides: an alternative source for food production and sustainable agriculture. Polysaccharides. 2022;3(2):441-57.

Shannon E, Abu-Ghannam N. Seaweeds as nutraceuticals for health and nutrition. Phycologia. 2019;58(5):563-77.

Paola Scodelaro B, Gabriela AS, Patricia IL. Fatty acids from microalgae: targeting the accumulation of triacylglycerides. in: angel C, editor. Fatty Acids. Rijeka: IntechOpen; 2017. p. Ch. 7.

Rondevaldova J, Quiao MA, Drabek O, Dajcl J, Dela Pena-Galanida GD, Leopardas VE, et al. Mineral composition of seaweeds and seagrasses of the Philippines. Phycologia. 2023;62(3):217-24.

Škrovánková S. Seaweed vitamins as nutraceuticals. Adv Food Nutr Res. 2011;64:357-69.

Gentscheva G, Nikolova K, Panayotova V, Peycheva K, Makedonski L, Slavov P, et al. Application of Arthrospira platensis for medicinal purposes and the food industry: a review of the literature. Life (Basel). 2023;13(3).

Sonchaeng U, Wongphan P, Pan-utai W, Paopun Y, Kansandee W, Satmalee P, et al. Preparation and characterization of novel green seaweed films from Ulva rigida. Polymers. 2023;15(16):3342.