Benefits of lime peel
Main Article Content
Abstract
Lime Citrus aurantifolia (Christm et. Panz.) Swing is a small tree. Its fruit has a very sour taste and is a good source of vitamin C. It adds a delicious flavor and aroma to dishes. Limes have antioxidant properties, with vitamin C helping to prevent various diseases by controlling free radicals in the body. They also have nutritional and medicinal benefits, containing pectin, water-soluble and water-insoluble antioxidants, and essential oils. Lime peel is rich in phenolic compounds with antioxidant properties, which can help combat cancer, viruses, bacteria, and inflammation. Limes also contain phytochemicals, which are plant-based compounds with important antimicrobial properties. Furthermore, lime peels have wound-healing properties and can inhibit the growth of disease-causing microorganisms. Because of these benefits, lime peel can be used in savory foods, snacks, baked goods, and various beverages, as well as in beauty and medical products.
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
References
กระทรวงพาณิชย์ [อินเตอร์เน็ต]. นนทบุรี : กระทรวงพาณิชย์ ; 2567 [เข้าถึงเมื่อ 14 ม.ค. 2567] เข้าถึงได้จาก https://www.moc.go.th/th/content/category/detail/id/4/iid/7269
สมศักดิ์ วรรณศิริ. 2541. สวนมะนาว. พิมพ์ครั้งที่ 6 กรุงเทพมหานคร : ฐานเกษตรกรรม.
"สารานุกรมไทยสำหรับเยาวชน" เล่ม ๑๓ โดยพระราชประสงค์ในพระบาทสมเด็จพระเจ้าอยู่หัว, หนังสือ "สมุนไพรสวนสิรีรุกขชาติ" หน้า ๘๕ โดย คณะเภสัชศาสตร์ มหาวิทยาลัยมหิดล, เอกสาร "โรงน้ำผลไม้สวนจิตรลดา" โดย โครงการส่วนพระองค์สวนจิตรลดา จาก Thailand: The Royal Chitralada Projects Home Page (ku.ac.th)
Gul Z, Monga M. Medical and dietary therapy for kidney stone prevention. Korean J Urol. 2014;55(12):775-9.
Özcan MM, Ghafoor K, Al Juhaimi F, Uslu N, Babiker EE, Mohamed Ahmed IA, et al. Influence of drying techniques on bioactive properties, phenolic compounds and fatty acid compositions of dried lemon and orange peel powders. J Food Sci Technol. 2021;58(1):147-58.
Figuerola F, Hurtado ML, Estévez AM, Chiffelle l, Asenjo F. Fibre concentrates from apple pomace and citrus peel as potential fibre sources for food enrichment. Food Chem. 2005;91(3):395-401.
Yatao X, Saeed M, Kamboh AA, Arain MA, Ahmad F, Suberyani I, et al. The potentially beneficial effect of supplementation with hesperidin in poultry diet. World's Poult Sci J. 2018;74(2):265-276.
สุนีย์ จันทร์สกาว และ ไชยวัฒน์ ไชยสุต. การพัฒนาผลิตภัณฑ์เสริมอาหารที่มีคุณสมบัติต้านออกซิเดชั่นจากเปลือกส้มและเปลือกมะนาวโดยกระบวนการหมักเชื้อรา. รายงานฉบับสมบรูณ์ คณะเภสัชศาสตร์ มหาวิทยาลัยเชียงใหม่. 2550.
Kumar R, Bala KL, Kumar A. Study on development of value added product from citrus peel. The Allahabad Farmer Journal. 2015;70(2):39-44.
Roy J, Roy S, Ali MJ, Hossain MR, Sarker MSH. Effect of drying temperature on physiochemical properties of powder from blanched and unblanched lemon peel and sensory quality evaluation of the powder fortified biscuits. J Food Engr Technol. 2021;10(1):9-18.
Çilingir S, Goksu A, Sabanci S. Production of pectin from lemon peel powder using ohmic heating-assisted extraction process. Food Bioproc Tech. 2021;14(7):1349-60.
Peerajit P, Chiewchan N, Devahastin S. Effects of pretreatment methods on health-related functional properties of high dietary fibre powder from lime residues. Food Chem. 2012;132(4):1891-8.
ธรรมรัตน์ รุ่งสังข์. ผลของอุณหภูมิและเวลาที่ใช้ในการลวกต่อปริมาณลิโมนินและวิตามินซีในมะนาวพันธุ์แป้น. วิทยานิพนธ์ปริญญาโท. วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีอาหาร มหาวิทยาลัยเชียงใหม่. 2551. 101 หน้า.
Nobakht A. Effects of different levels of dries lemon (Citrus aurantifulia) pulp on performance, carcass traits, blood biochemical and immunity parameters of broilers. Iran J Appl Anim Sci. 2013;3(1):145-51.
Ani PN, Abel HC. Nutrient, phytochemical, and antinutrient composition of Citurs maxima fruit juice and peel extract. Food Sci Nutr. 2018;6(3):653-8.
Al-Dalali S, Zheng F, Al-Farga A. Prolonged the shelf life of different foods using the Citrus by-product as antimicrobial: a review article. Annals of Agricultural and Crop Sciences. 2019;4(1):1039.
Rafiq S, Kaul R, Sofi SA, Bashir N, Nazir F, Nayik GA. Citrus peel as a source of functional ingredient: A review. J Saudi Soc Agric Sci. 2018;17(4):351-8.
Rao J, McClements DJ. Impact of lemon oil composition on formation and stability of model food and beverage emulsion. Food Chem. 2012;134(2):749-57.
วนิสา รุ่งพาณิชย์ และ ทานตะวัน พิรักษ์ 2560. การศึกษาฤทธิ์การต้านอนุมูลอิสระของสารสกัดหยาบจากเปลือกส้มเขียวหวานและเปลือกมะนาว. รายงานการประชุมทางวิชาการของมหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ ครั้งที่ 55 สาขาอุตสาหกรรมเกษตร.
อดุลย์มาน สุขแก้ว, ดาริกา จาเอาะ, สุนิตย์ โรจนสุวรรณ และ อีลีหยะ สุนิโซ. ผลของการเอนแคบซูเลชั่นสารสกัดหยาบจากเปลือกมะนาว (Citrus aurantifolia (christm)) ในการต้านเชื้อแบคทีเรีย Bacillus cereus ATCC 11778 และ Pseudomonas fluorescens TISTR 358. รายงานการประชุมวิชาการระดับชาติครั้งที่ 6 เรื่อง สร้างสรรค์งานวิจัยเพื่อขับเคลื่อนประเทศสู่ความมั่นคง มั่งคั่ง และยั่งยืนในยุค Thailand 4.0 (วิทยาศาสตร์เทคโนโลยีและการเกษตรนวัตกรรม) มหาวิทยาลัยฟาฎอนีร่วมกับเครือข่ายความร่วมมือมหาวิทยาลัยนราธิวาสราชนครินทร์และมหาวิทยาลัยราชภัฏยะลา.
ปิยะรัตน์ โตสุโขวงศ์, สุภาพร จิรไกรโกศล, วีรพัฒน์ อเนกกมล, พิสิฏฐ์ ประพันธ์วัฒนะ และ ฐสิรัส ดิษยบุตร. 2563. ประโยชน์ของสารเฮสเพอริดินในเปลือกมะนาวและความเป็นไปได้ในการศึกษาทางคลีนิกเพื่อป้องกันโรคโควิด-19 ภาควิชาชีวเคมี คณะแพทศาสตร์ จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย รายงานจากเอกสารออนไลน์ http://biochem.md.chula.ac.th
Haggag YA, El-Ashmawy NE, Okasha KM. Is hesperidin essential for prophylaxis and treatment of COVID-19 Infection? Med Hypotheses J. 2020;144:109957.
Yari Z, Movahedian M, Imani H, Alavian SM, Hedayati M, Hekmatdoost A. The effect of hesperidin supplementation on metabolic profiles in patients with metabolic syndrome: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Eur J Nutr. 2020;59:2569-77.