อาหารและเครื่องดื่มฟังก์ชัน Functional foods and beverages

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

ณฐิฒา รอดขวัญ

摘要

Nowadays, consumers are becoming more conscious about health. Because of COVID-19, consumers have changed their consumption behavior. They are interested in both food safety and potential health benefits of products such as boosting the immune system and preventing disease. Therefore, functional foods and beverages are dominating the market. The Food and Agriculture Organization (FAO) defined functional foods as “foods or dietary components that may provide a health benefit beyond basic nutrition,”. However, in the development formulation of functional foods product, the stability of bioactive compounds need to be retained in products to play their role as functional nutrients. The sensory and physical properties of foods depend on the ingredients and food processing. Including safety, shelf-life, regulations, and guidelines on health claims and foods with function claims.


Keywords : functional foods and beverages, bioactive compounds, functional property claims of food


บทคัดย่อ


ในปัจจุบันผู้บริโภคหันมาใส่ใจสุขภาพมากขึ้น โดยในช่วงสถานการณ์โควิด-19 ระบาด จะเห็นได้ว่าผู้บริโภคได้มีการปรับเปลี่ยนพฤติกรรมการบริโภค โดยสนใจทั้งเรื่องความปลอดภัยของอาหารและสินค้าที่มีฟังก์ชันอื่น เช่น ช่วยเสริมระบบภูมิคุ้มกันและการป้องกันโรค เป็นต้น ดังนั้นอาหารฟังก์ชัน (functional  foods and beverages) จึงเป็นอาหารกลุ่มที่ได้รับความนิยมในตลาดมากขึ้น โดยองค์การอาหารและการเกษตรแห่งสหประชาชาติ (Food and Agriculture Organization, FAO) ได้ให้นิยามของอาหารฟังก์ชัน คือ อาหารที่มีประโยชน์นอกเหนือจากโภชนาการขั้นพื้นฐาน มีประโยชน์ด้านสุขภาพที่สามารถป้องกันและรักษาโรคได้ ในการพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารฟังก์ชันต้องคำนึงถึงปริมาณและความคงตัวของสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพที่มีประโยชน์ต่อร่างกาย ลักษณะทางประสาทสัมผัสและลักษณะทางกายภาพของผลิตภัณฑ์ ซึ่งขึ้นอยู่กับส่วนผสมและกระบวนการผลิต รวมถึงยังต้องคำนึงถึงเรื่องความปลอดภัย อายุการเก็บรักษาของผลิตภัณฑ์ หลักเกณฑ์และข้อกำหนดต่าง ๆ ของแต่ละประเทศในการกล่าวอ้างทางสุขภาพ (health claims) และการกล่าวอ้างเชิงหน้าที่ (foods with function claims)


คำสำคัญ : อาหารและเครื่องดื่มฟังก์ชัน สารออกฤทธิ์ทางชีวภาพ การกล่าวอ้างเชิงหน้าที่ของอาหาร

##plugins.generic.usageStats.downloads##

##plugins.generic.usageStats.noStats##

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

栏目
บทความวิชาการ (Review Articles)

参考

S Iwatani, N Yamamoto. Functional food products in Japan: A review. Food Science and Human Wellness. 2019;(8):96–101.

FAO term portal [Internet]. Food and agriculture organization of the United Nation. [cited 2023 Aug 25]. Available from: https://www.fao.org/faoterm/viewentry/en/?entryId=170967

Functional Beverages Market [Internet]. Precedence research; 2022 [cited 2023 Aug 25]. Available from:

https://www.precedenceresearch.com/functional-beverages-market

Raman Maya, Ambalam Padma, Doble Mukesh. Probiotics, Prebiotics, and Fibers. Nutritive and Functional Beverages: Elsevier Publisher; 2019. 12 vol.

Functional Foods Market Size, Share & Trends Analysis Report by Ingredient (Carotenoids, Prebiotics & Probiotics, Fatty Acids, Dietary Fibers), By Product, By Application, By Region, And Segment Forecasts, 2022 - 2030 [Internet]. Grand view research; 2022 [cited 2023 Aug 25]. Available from: https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/functional-food-market/methodology

Nazhand A, Souto EB, Lucarini M, Souto SB, Durazzo A, Santini A. Ready to use therapeutically beverages: focus on functional beverages containing probiotics, prebiotics and synbiotics. Beverages. 2020;6(2):26.

Scalese M, Denoth F, Siciliano V, Bastian L, Cotichini R, Cutilli A, Molinaro S. Energy drink and alcohol mixed energy drink use among high school adolesents: association with risk taking behavior, social characteristics. Addict Behav. 2017;72:939.

Scalbert A, Johnson IT, Saltmarsh M. Polyphenols: antioxidants and beyond. Am J Clin Nutr. 2005;81(1):215S-217S.

Chung IM, Lim JJ, Ahn MS, Jeong HN, An TJ, Kim SH. Comparative phenolic compound profiles and antioxidative activity of the fruit, leaves, and roots of Korean ginseng (Panax ginseng Meyer) according to cultivation years. J Ginseng Res. 2016;40(1):68-75.

Shahidi F, Weerasinghe DK. Nutraceutical beverages: An overview: American Chemical Society; 2004.

Prateeksha BNS, Rawat AKS, Bhagat RM, Singh BR. Black tea: phytochemicals, cancer chemoprevention, and clinical studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017;57(7):1394-410.

Bogdanski P, Suliburska J, Szulinska M, Stepien M. Green tea extract reduces blood pressure, inflammatory biomarkers, and oxidative stress and improves parameters associated with insulin resistance in obese, hypertensive patients. Nutr Res. 2012;32(6):421-7.

Suliburska J, Bogdanski P, Szulinska M, Stepien M. Effects of green tea supplementation on elements, total antioxidants, lipids, and glucose values in the serum of obese patients. Biol Trace Elem Res. 2012;149(3):315-22.

Connelly AE, Tucker AJ, Tulk H, Catapang M, Chapman L, Sheikh N, Yurchenko S, Fletcher R, Kott LS, Duncan AM, Wright AJ. High-rosmarinic acid spearmint tea in the management of knee osteoarthritis symptoms. J Med Food. 2014;17(12):1361-7.

Henry CJ. Functional foods. Eur J Clin Nutr. 2010;64(7):657-9.

Yilmaz-Akyuz Elvan, Ustun-Aytekin Ozlem, Bayram Banu, Tutar Yusuf. Nutrients, Bioactive Compounds, and Health Benefits of Functional and Medicinal Beverages. Nutritive and Functional Beverages: Elsevier Publisher; 2019. 12 vol.

Carbonell-Capella JM, Buniowska M, Barba FJ, Grimi N, Vorobiev, Esteve MJ, Frígola A. Changes of antioxidant compounds in a fruit juice-Stevia rebaudiana blend processed by pulsed electric technologies and ultrasound. Food Bioprocess Technol. 2016;9:1159-68.

Galanakis CM. Functionality of food components and emerging technologies. Foods. 2021;10(1):128.

Food for Specified Health Uses (FOSHU) [Internet]. Ministry of Health, Labor and Welfare; [cited 2023 Aug 5]. Available from: http://www.mhlw.go.jp/english/topics/foodsafety/fhc/02.html

กองอาหาร [อินเทอร์เน็ต]. นนทบุรี: กระทรวงสาธารณสุข; 2566. ประกาศกระทวงสาธารณสุข ฉบับที่ 182 พ.ศ. 2541 เรื่อง ฉลากโภชนาการ; 2566 [เข้าถึงเมื่อ 5 ส.ค. 2566]. เข้าถึงได้จาก: https://food.fda.moph.go.th/media.php?id=509290251919958016&name=P182.PDF

กองอาหาร [อินเทอร์เน็ต]. นนทบุรี: กระทรวงสาธารณสุข; 2566. คู่มือสำหรับประชาชน การขอประเมินการกล่าวอ้างทางสุขภาพของอาหาร; 2566 [เข้าถึงเมื่อ 5 ส.ค. 2566]. เข้าถึงได้จาก: https://food.fda.moph.go.th/media.php?id=512518619385700352&name=9.2.pdf

Food Innovation & Regulation Network [อินเทอร์เน็ต]. กรุงเทพมหานคร: Food Innovation & Regulation Network; 2566. FFC Thailand (Foods with Function Claim) เครื่องมือขับเคลื่อนเชิงนโยบายเพิ่มมูลค่าสินค้าเกษตรและอาหารของประเทศ; 2566 [เข้าถึงเมื่อ 5 ส.ค. 2566]. เข้าถึงได้จาก: https://firn.or.th/2022/02/23/ffc-01/