ปัจจัยที่มีผลต่อการถ่ายโอนความรู้ : กรณีศึกษา โรงงานผลิตเค้กแห่งหนึ่งในนิคมอุตสาหกรรมลาดกระบัง

Factors affecting knowledge transfer : A case study of a cake manufacturing plant in LADKRABANG industrial estate

Authors

  • ตะวันนา วราภิรมย์ สถาบันเทคโนโลยีพระจอมเกล้าเจ้าคุณทหารลาดกระบัง วิทยาลัยการบริหารและจัดการ
  • ณัฐวุฒิ โรจน์นิรุตติกุล สถาบันเทคโนโลยีพระจอมเกล้าเจ้าคุณทหารลาดกระบัง วิทยาลัยการบริหารและจัดการ

Keywords:

การถ่ายโอนความรู้;โครงสร้างองค์การ;วัฒนธรรมองค์การ;เทคโนโลยี;การวัดและประเมินผล, Knowledge Transfer;Organization Structure;Organizational Culture;Technology;Measurement and Evaluation

Abstract

การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ 1) เพื่อศึกษาระดับการถ่ายโอนความรู้ของโรงงานผลิตเค้กแห่งหนึ่งในนิคมอุตสาหกรรมลาดกระบัง และ 2) เพื่อศึกษาปัจจัยที่มีผลต่อการถ่ายโอนความรู้ของโรงงานผลิตเค้กแห่งหนึ่งในนิคมอุตสาหกรรมลาดกระบัง ในการวิจัยนี้ผู้วิจัยใช้วิธีการสุ่มอย่างง่าย โดยกลุ่มตัวอย่าง คือ พนักงานระดับปฏิบัติการในโรงงานอุตสาหกรรมผลิตเค้กแห่งหนึ่ง ในนิคมอุตสาหกรรมลาดกระบัง รวมทั้งสิ้น 246 คน และใช้แบบสอบถามเป็นเครื่องมือในการเก็บรวบรวมข้อมูล การวิเคราะห์ข้อมูลผู้วิจัยใช้โปรแกรมทางสถิติ ซึ่งสถิติที่ใช้ได้แก่ ความถี่ ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย ค่าส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน และทดสอบสมมติฐานโดยใช้วิธีการวิเคราะห์ถดถอยเชิงเส้นแบบพหุคูณแบบstepwise ผลการวิจัยพบว่าระดับการถ่ายโอนความรู้ของโรงงานผลิตเค้กแห่งหนึ่งในนิคมอุตสาหกรรมลาดกระบังอยู่ในระดับมาก โดยมีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 3.742 ปัจจัยที่มีผลต่อการถ่ายโอนความรู้ของโรงงานผลิตเค้กแห่งหนึ่งในนิคมอุตสาหกรรมลาดกระบัง ได้แก่ โครงสร้างองค์การ วัฒนธรรมองค์การ เทคโนโลยีสารสนเทศ และการวัดและประเมินผล โดยตัวแปรอิสระทั้ง 4 ตัว สามารถอธิบายความผันแปรของการถ่ายโอนความรู้ของโรงงานผลิตเค้กแห่งหนึ่งในนิคมอุตสาหกรรมลาดกระบังได้ร้อยละ 69.8

The objectives of this research were (1) To study the level of knowledge transfer of a cake manufacturing plant in Ladkrabang industrial estate and (2) to study factors affecting knowledge transfer of a cake manufacturing plant in Ladkrabang industrial estate. The researcher used simple random sampling method in this research. The sample size was 246 of operative employees of a cake manufacturing plant in Ladkrabang industrial estate. Questionnaires were used as the research instrument for collecting data and data were analyzed by using a statistical program which consisted of frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation (S.D) and hypothesis was tested by Stepwise Multiple Linear Regression analysis. The results were as follows: In overall, the level of knowledge transfer of a cake manufacturing plant in Ladkrabang industrial estate was at high level at the average of 3.742. In addition, the factors affecting knowledge transfer of a cake manufacturing plant in Ladkrabang industrial estate were organization structure, organizational culture, technology, and measurement and evaluation. These four independent variables could explain the variation in knowledge transfer of a cake manufacturing plant in Ladkrabang industrial estate at 69.8%.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2016-06-30

Issue

Section

บทความวิจัย

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 > >>